Att bo i ett äldre hus har både sina fördelar och sina nackdelar. Fördelarna, om ni frågar mig, är att huset har en själ. När jag går in i nybyggda moderna hus så känns allt så naket och kallt. Det är liksom så dött där inne. I ett äldre hus där golven har burit många fötter och väggarna skulle kunna berätta häftiga historier om de kunde tala känner man liksom sig hemma på ett helt annat sätt tycker jag. Äldre hus är också mycket mer personliga. Jag gillar när det är lite vint och snett, kanske ett lutande golv eller en knarrande trappa.

Fast det här med att det är vint och snett kan också vara en nackdel. När man behöver köpa nytt är det till exempel svårt att hitta saker bland standardmåtten och man behöver ofta specialtillverka och specialbeställa saker. Mina fönster är ett exempel. De är gamla (men otroligt snygga!) och när jag skulle köpa rullgardiner så gick det inte att gå in i en butik och köpa vilka rullgardiner som helst. För inte nog med att fönstren knappast har standardmått, de är också i olika storlekar så att vissa är bredare och vissa smalare.

Som tur är så hittade jag en bra sida på nätet som heter Textilgallerian där jag beställde rullgardiner. Textilgallerian kan kapa dina rullgardiner till önskad längd, så det var bara att mäta fönstren och klicka hem nya rullgardiner. Väldigt enkelt och smidigt! Det fanns också väldigt bra grejer där. Jag köpte både mörkläggningsgardiner till sovrummet och ljusa gardiner till köket som man kan dra ner när det är soligt med som samtidigt släpper igenom ljus så att det inte blir så mörkt inne. Perfekt ju! I sovrummet måste jag ha det mörkt, annars kan jag inte sova, och mina nya mörkläggningsgardiner är definitivt mycket bättre än de gamla gardinerna som jag hade.

Jag har haft lite problem med sömnen och förutom att ha det mörkt i sovrummet så tycker jag också att det hjälper att ha det väldigt tyst, och även att tända lamporna (på vintern) eller dra upp rullgardinen (på sommaren) direkt på morgonen så att kroppen fattar att det är morgon. Då får man en bättre dygnsrytm. Om jag har någon bloggläsare som också har sömnproblem så kan ni hitta lite mer tips här om saker man kan testa för att få en bättre sömn. Fast ni har säkert redan hört dem. Har man svårt att sova så brukar man ju redan ha testat allt liksom.

Men hur som helst, jag är väldigt nöjd med mina nya rullgardiner. Och det ska mycket till innan jag byter ut mina vackra gamla fönster. Jag har i och för sig funderat på att byta glas i dem, för att förhoppningsvis kunna minska lite på uppvärmningskostnaderna på vintern. Gamla fönster är ju tyvärr inte så isolerande och mycket av värmen försvinner ut genom fönstren. Det blir kallras och golvkallt, så nya glas skulle ju vara bra både för ekonomin och för trivseln.

Det vore verkligen bra om man kunde behålla det gamla utseendet på fönstren med samtidigt få fördelarna som nya glas ger, både vad gäller isolering för kyla/värme och för ljud, för de här fönsterna släpper också igenom en del buller från vägen (vilket inte är jättebra för min sömn).

Någon som har några bra tips eller erfarenheter angående glasbyte i gamla fönster?