När det inte går som man tänkt sig

Det finns de tillfällen som är betydligt drygare än många andra. Märkligt nog så är det ofta som det har med bilar att göra. Man upplever något som lämnar en besviken, trött på allt och allmänt uppgiven för just i det läget vet man att det här kommer förstöra mina planer och samtidigt innebära kostnader som man hellre hade lagt på annat. Det är kanske en lite naiv inställning att tro att bilen ska fungera non stop utan att man göra något för den, men jag tror att det är många som faktiskt tänker så. Om inte så är jag ganska ensam och får väl kanske skylla mig själv.

Något jag har haft återkommande problem med under mina år som bilägare har varit fönsterrutor. När de inte har gått att hissa upp dem, när det inte har gått att hissa ner dem och när de är fyllda av stenskott och sprickor. Det är sällan som jag har haft helt idealiska rutor på min bil, och jag har alltid dragit mig för att byta dem. Men man når alltid sin bristningsgräns och där jag oftast lagar eller byter mina rutor är hos Ryds Bilglas.

Det var faktiskt deras radiojingel som fick mig att uppmärksamma vad de kunde göra. Även om den kanske är lite fjantigt så sätter den sig och de blev det naturliga valet för mig när jag behövde fixa iordning rutorna. Att de dessutom har varit väldigt bra att ha att göra med har knappast gjort mitt intryck av dem sämre. Med andra ord är det dit jag återvänder när nästa ruta behöver fixas.


Viktigt med snygga fönster

snygga fönsterNär jag är ute och går så brukar jag ofta titta på husen som jag går förbi. Jag gillar att få en glimt av andra familjers liv, se hur de kanske sitter i köket och äter middag eller tittar på Postkodmiljonären på teve. Jag brukar titta efter vilken slags inredning de har och fundera över vilka de är. Är de en sådan där härligt slarvig familj som samlar på hög men är glada ändå, eller är de en väldigt modern familj som gillar stilrent och minimalistiskt. Jag brukar undra hur det skulle vara att bo där.

Nu låter det kanske som att jag är en obehaglig fönstertittare, men så är inte fallet. Jag kikar bara in lite snabbt när jag går förbi, och jag stirrar aldrig om någon stirrar tillbaka. Dessutom så tittar jag inte bara in i husen utan också på deras utsida. Jag tycker nämligen att det är roligt att titta på själva designen, vilken form och färg huset har och vilka detaljer det har. En sak som enligt mig är viktig för att ett hus ska vara fint är att det har snygga fönster. Jag menar alltså att fönstren ska matcha huset.

Det finns företag som erbjuder kunden att själv designa sina fönster, det vill säga välja mellan olika material, glas och modeller, och det tycker jag är en bra idé för att man verkligen ska få ett fönster som passar till huset. Jag tycker att det är väldigt fint med stora fönster, gärna sådana som nästan går ända ner i golvet, men om jag själv hade sådana så skulle jag nog känna att det blev för mycket insyn – ni vet, ifall det går förbi sådana där personer som tycker om att titta in hos andra…!


Traditioner är viktiga

Min familj är en väldigt traditionsbunden familj. Vi tror hårt på att traditioner är till för att bevaras och därför så ser varje högtid likadan ut och ska innehålla precis samma saker. Det finns en viss tristess i det hela, men det är framför allt en trygghet också. Det betyder att man vet precis vad som händer och vet vad man har att förvänta sig. Våra traditioner är så inarbetade att alla vet precis vilka deras roller är. Pappa är den som står för matlagning och grillen på midsommar, det är han som är tomte och det är också han som ska ta den första sleven av gröten. Mamma är den som står för paketen, hon styr och ställer när saker och ting ska hända och det är en trygghet i sig, man slipper som barn till dem att ta ansvar över dagen och återgå till en mer ansvarslös tillvaro, som påminner om den som fanns när man var barn.

Jag tror att alla på något sätt behöver känna den här tryggheten som finns i barndomen, den du själv kände som barn där du kände dig säker, där världen inte var en skrämmande plats och man visste att man skulle må bra, bara man fick slänga sig i mamma eller pappas armar för en stund. Familjens traditioner är sådana tillfällen som gör att de minnena och känslorna kommer tillbaka, man blir påmind om hur det kändes, och om det än bara är för en stund så känner man att energi och kraft fylls på för att på nytt orka ta sig an vardagen och alla bekymmer som finns i den.


När ett barn föds i familjen

nappflaskaDet är ganska lätt att bli fast i en generation och i ett läge som är som det alltid har varit. Jag har två syskon, en äldre bror och en äldre syster, så jag är alltså yngst i familjen. Det har också betytt att jag har varit den som setts som barn längst, även fast jag är vuxen nu. På ett sätt har det varit lite förnedrande, att jag inte likställs med mina övriga syskon, men det har samtidigt också varit omhändertagande då jag har fått mest uppmärksamhet från både mina föräldrar och mina syskon. Men den relationen har helt kommit att förändras nu.

Det är nämligen så att min storasyster har blivit mamma, och det är alldeles uppenbart så att det förändrade stämningen i familjen. Helt plötsligt ser jag hur min mamma och pappa återgår till att vara de omhändertagande småbarnsföräldrarna som jag kommer ihåg att de har varit, skillnaden är nu istället att deras kraft och energi är riktat mot sitt barnbarn. Även min bror är mycket glad över att ha blivit morbror och jag tror att det har fått honom själv att inse att det snart nog är dags för honom också.

Själv har jag inte fått några pappakänslor. Jag kan förstå det med min bror, eftersom att han har varit gift i tre år nu, men för egen del så ligger det långt fram i tiden. Först och främst så måste jag ju hitta någon att dela mitt liv med. Men självklart är jag ändå glad för min systers skull. Jag vet att hon kommer bli en bra mamma, för hon tog hand om mig och mig bror på ett mycket bra sätt under våra yngre år. Det ska bli spännande att se min systerson växa upp, och förhoppningsvis kan jag också bli pappa någon gång i framtiden.


Innebandykarriären

innebandyJag har väl aldrig varit speciellt framgångsrik när det gäller idrott, men det finns en sport som jag faktiskt är ganska duktig på. I yngre år så provade jag på både det ena och det andra. Fotbollen, ishockeyn och handbollen var aldrig riktig något för mig, det var sporter som krävde mycket fysiskt av mig, och jag har väl aldrig varit någon muskelknutte eller större kille som kunnat använda min kropp till min fördel. För mig handlade det mer om teknik och finkänslighet, och i de lägre divisionerna av ovan nämnda sporter så finns det inte speciellt mycket utrymme för att var teknisk. Där behöver man fysisk styrka.

Förutom i en sport. Innebandyn. Där är det ofta som tekniken är till din fördel, och även om innebandy är en förhållandevis fysisk sport så är det betydligt mer fördelaktigt att vara tekniskt lagd. Det handlar om att vara snabb i tanken, snabb i fötterna och samtidigt ha tekniken med dig. Har du de tre komponenterna, utan att ha den fysiska styrkan, så kommer du fortfarande vara en av lagets bästa. Det är precis det som gör att en innebandyspelare är lyckosam.

Det är skönt att jag fastnat för innebandyn, för just lagidrotter är något jag tycker mycket om. Det ger ett tillfälle att göra saker tillsammans med människor, att träna tillsammans för ett gemensamt mål och samtidigt utvecklas i samma riktning. Det gör att man skapar band till människor som är helt annorlunda än i andra relationer i livet. Man får en speciell relation när man tränar, svettas och duschar tillsammans.


Välja rätt Säng

Mys har jag skrivit om tidigare i samband med rea på soffor från Trademax, och mys är en känsla jag ständigt försöker få in i mitt hem. Ett av de rum som behöver mest mys för att jag ska trivas i det är sovrummet, och det finns en massa saker som krävs för att rätt myskänsla ska infinna sig där. Belysningen måste vara den rätta; det får inte vara för ljust. Alla möbler måste ha den rätta mjuka känslan. Tapeterna måste ha rätt färg och mönster. Det är med andra ord ett stort jobb att skapa det perfekta sovrummet, sovrummet där man kan somna in i rätt stämning och drömma vackra och mysiga drömmar, men jag har hittat mycket sovrumsinspiration hos Trademax. Jaja, av allt det jag räknat upp så finns det iallafall en sak som är viktigare än alla de övriga: sängen.

Utan ”rätt” säng så kan ett sovrum aldrig bli riktigt mysigt. Sängar finns i alla möjliga sorters varianter och alla har inte riktigt samma smak: det som en tycker är mysigt tycker en annan är tråkigt. Sedan tillkommer också problemet att man ibland måste välja lite mellan utseende och hur pass skön sängen är att sova i. Det här är också ett av de fall där storleken har betydelse: vissa tycker om att ha en jättestor säng att vräka sig i, andra föredrar en mindre, och för par gäller helt andra regler. Alla dessa frågor gör att jag har lite problem med att köpa en ny säng: frågorna är många liksom alternativen. Lite beslutsångest helt enkelt, även om jag verkligen tycker att det är dags att köpa en ny. Samtidigt har jag även hittat ett helt gäng billiga sängar hos Trademax, som dessutom ser bra ut, så det blir nog en ny säng snart ändå.


En speciell semester

Det var den första semestern som jag har upplevt som inte har haft något med musik att göra. Att vara kvar hemma under juli månad var inte något alternativ. Det var helt enkelt den första sommaren utan Krokstrandsfestivalen. Och att driva omkring hemma, hela tiden medveten om att det en gång var en festival här var faktiskt lite plågsam, det kändes som att något saknades och en tom, död stad saknade sin livbringande puls. Därför kände jag att jag var tvungen att fly fältet nu i somras och förkovra mig på annat håll i världen, och ska jag vara ärlig så ångrar jag det inte ett ögonblick. Jag har länge tänkt resa utomlands och i somras var det perfekta tillfället.

Det blev med destination Paris. Jag har alltid närt en dröm om att få klättar upp för Eiffeltornet och det är en dröm som numera är besannad. Det var minst sagt en mäktig känsla att vandra upp för de där trapporna, så långt upp som man fick, och stå där och beskåda Paris från ovan. Det är med en härlig känsla som jag minns tillbaka på det, och även fast jag trängdes där med massa andra turister så var det ändå som att jag stod där ensam och drömde mig bort, hela tiden medvetandes om att jag gjorde något som jag länge längtat efter.

Jag passade dessutom på att äta gott och besöka en hel del klubbar som spelade fantastisk blues och jazz. Det var med andra ord en resa som gick i kulturens och musikens tecken, och även fast jag hade tänkt att besöka konstmuseet så blev det aldrig riktigt tid för det. Det får helt enkelt bli nästa gång, för Paris är en stad som jag kommer att återvända till.


Vardagsrummet mer mysigt än någonsin

soffor

Foto: Trademax

Som ni kanske redan har kunnat gissa er till så är jag en mysig människa i grunden. Det betyder att jag har bemästrat konsten att mysa, och i de allra flesta fall så handlar det om att hamna i ett mentalt läge som gör det möjligt. Det är alltså ytterst upp till dig själv om du ska komma i mysstämning eller inte. Men ibland är det så att själva inredningen i hemmet omöjliggör mysighet. Det är med andra ord också viktig att inreda hemmet med möbler och detaljer för att det ska vara mysigt, som med en soffa, med filtar och ett hav av kuddar.

Jag har alltid varit ganska missnöjd med soffan jag har haft, men har gjort vad jag kunnat för att göra det mysigt ändå, och det har gått. Det gäller bara att ge sig tusan på att det ska fungera. Men alla har vi våra bristningsgränser och det är anledningen till att jag varit på jakt efter någonting nytt nu i ett halvår ungefär. Att det har tagit så lång tid beror helt enkelt på att jag verkligen måste hitta rätt typ av soffa.

Det var som en gåva från himlen att det då var rea på soffor på Trademax. Jag har bara ett fåtal gånger tidigare shoppat på nätet, och aldrig något så stort som en soffa, men de hade ändå en rea som jag inte kunde motstå. Så jag gjorde en beställning, fast övertygad om att det här ändå kommer att gå åt pipan, men blev mycket lyckligt överraskad när soffan inte enbart kom hit, den gjorde det dessutom med raketfart! Det kommer att bli mycket mysiga stunder i min soffa framöver nu!


Musiken för alla

Musik är något opersonligt samtidigt som det är det mest personliga du kan tänka dig. Det är en del av livet vi alla behöver på något sätt, i olika delar av våra liv. Musiken är på ett sätt något som sätter ljud på en situation du inte själv kan förklara, samtidigt som det enbart kan vara något du tycker är roligt, spännande och livfullt. Det går alltså att tillskriva musik väldigt många egenskaper och det spelar egentligen inte någon roll om något är kommersiellt eller okänt, det är känslan som musiken ger dig som är det allra viktigaste. Musiken är, oavsett genre, till för alla och alla har rätt till den.

Det var det allra finaste med Krokstrandsfestivalen. Den känsla av fullkomlighet som den gav mig i form av musik som jag tycker är rolig, sorglig, underhållande och samtidigt väldigt berörande. Jag älskar att hänge mig totalt åt musik och en artist, och när jag lyssnar och beskådar artisten skapar jag mig ett personligt band mellan mig och artisten. En relation som inte artisten känner till, men som mycket väl kan växa till att bli en av de viktigaste relationer jag någonsin haft. Det är inte svårt att förstå människor som blir helt eld och lågor över vissa artister, för det är lätt att hitta saker att identifiera sig med, framför allt hos vissa artister.

Musik ska helt enkelt vara tillgängligt för alla och genom festivaler, som Krokstrandsfestivalen, ges människor en annorlunda musikupplevelse, något som är någonting annat än att lyssna på en skiva eller radio. De får en fysisk representation av musiken, där musikens vibrationer kan få hjärtat att slå ett extra slag.


Festivalstämning

ljusshowDet finns något alldeles speciellt med en festivalstämning. Det är ett avbrott i vardagen, som vi människor behöver. Där våra rutiner, frivilligt eller ofrivilligt, bryts och där vi inte längre kan göra precis som vi har gjort under övriga delen av året. Det är ett avbrott som är nödvändigt, för ibland måste man leda hästen till vatten. Det betyder alltså att många behöver tvingas upp ur sina soffor, från sina vardagliga liv och måsten. Det måste till något som får oss att röra på oss, reagera eller agera, som i slutändan visar sig vara bland de mest minnesvärda och värdefulla tiderna på året. Precis så var det när Krokstrandsfestivalen dominerade lilla Krokstrand.

När då också tillresta människor kommer hit med sina humör blir det som att en annorlunda känsla lägger sig över orten. Det blir mer glädje, det blir mer snack och det blir mer kontakt. Människor blir på något sätt per automatik mer sociala och hittar vägar att umgås med varandra på helt nya sätt, utan att regler tillämpas eller gäller. Det blir lätt att leva, lätt att prata och lätt att vara precis den man är och vill vara. Det är synd att festivalen är nerlagd, för den här tvingande faktorn har nu gått förlorad. Även om det finns de som försöker ta upp stafettpinnen som blir det inte samma sak.

Det här visar att det behövs en Krokstrandsfestival. Inte för musikens skull, inte för matens skull, utan snarare för oss som bor här. Vi är ett annorlunda gäng människor efter att festivalen tagit slut, något som vi kan leva på länge och dessutom se fram emot, tillsammans. Det är nu något som vi har förlorat.